Wilt u de Good News Of The Bad News First?

Het goede nieuws, als we dat zo mag noemen is het dat de meeste financiële crises einde binnen twee jaar en volgens het NBER (National Bureau of Economic Research) de huidige recessie in december 2007 begon wat betekent dat we moeten beginnen coming out van de huidige in december 2009 of daaromtrent.

Het minder goede nieuws is echter dat veel Wall Street experts beweren dat de echte recessie begon pas in september 2008, hetgeen zou betekenen dat we nog een lange weg te gaan hebben!

The Bad< News!

De huidige crisis is mondiaal en als men vergelijkt de huidige recente degenen in andere landen zoals,

o Spanje 1977

O Noorwegen 1987

o Finland 1991

o Zweden 1991

o En Japan 1992

vindt men dat de parallellen verbluffend zijn en volgens een groot aantal macro-economische indicatoren die wij zijn in voor een zeer hobbelige rit, en misschien wel de meest verontrustende trend uit een Amerikaans oogpunt is de stijging van de overheidsschuld kan worden verwacht.

Het gebruik van gegevens die verkregen wordt uit de crises in de bovengenoemde landen kunnen we verwachten dat de Amerikaanse staatsschuld toenemen tot ongeveer 85% tijdens de eerste 3 jaar van een recessie die in het geval van Amerika zou betekenen tussen de $ 8 en 9 biljoen dollar!

De werkloosheid probleem is meestal veel groter in rijkere landen omwille van hun hogere lonen verzekering en een sterkere bescherming van de werknemer beleid, dus het is waarschijnlijk tot een verslechtering ten minste nog twee jaar en kan duren tot vijf jaar en het dubbele cijfers op zijn halverwege.

De huizenprijzen in de VS bereikte in 2005 dus het is heel waarschijnlijk is dat we niet zullen zien bottom out tot het einde van 2010 en gebaseerd op onze eerdere modellen hun inflatie gecorrigeerde prijzen zullen rond 36% dalen, die een verdere daling van ongeveer 8 zou betekenen -10% in reële huizenprijzen van hun huidige niveau.

No comments:

Post a Comment