Housing Market - Past Present & Future

Het is al goed de laatste tijd is bekendgemaakt dat de huizenmarkt is op de rand van een crisis - In feite heeft de crisis toesloeg de VS zijn reeds. Zoals hypotheken worden moeilijker aan te komen en huiseigenaren beginnen te worstelen met de stijgende rente en daling van de vraag van kopers, wordt de markt geconfronteerd met een vicieuze cirkel waarin de prijzen blijven dalen, maar er zijn niet genoeg hypotheken die worden aangeboden aan de vraag te vergroten.

Wat gebeurde? - Een tijdlijn
<
De problemen zijn terug te voeren op de woningmarkt worden getraceerd in de VS, waar mensen met een slechte krediet geschiedenis (ook bekend als 'sub-prime' leners) mochten nemen hypotheken - van wie velen later kon geen gelijke tred met de betalingen.

Veel van deze hypothecaire schulden hadden 'gekocht' door de Britse banken, wat betekent dat ze waren nu verantwoordelijk voor de ontvangst van de aflossingen. Echter, vanwege het aantal keren dat deze schulden had gekocht en doorverkocht, was het vaak moeilijk voor banken om te voorspellen hoe groot deel van de schulden zouden worden afgelost.

Bij veel van deze sub-prime leners begon achter te geraken op aflossingen, het raakte wie 'eigenaar' van de hypothecaire schulden - dat zowel de VS en het Verenigd Koninkrijk werden getroffen. Dit is nu bekend als de 'sub-prime hypotheekcrisis'.

Wat gebeurt er nu?

Britse banken 'verliezen zijn in feite kleine tot dusver - maar er is een risico dat ze een veel groter worden. Om deze reden zijn ze zeer terughoudend over nieuwe leningen, en dus zijn ze aanscherping van de criteria nodig aanmerking te komen voor hypotheken.

Het domino-effect hiervan is dat huizen zijn moeilijker te verkopen, waardoor de prijzen steeds lager. Maar, lagere hypotheekkosten beschikbaarheid betekent dat vraag niet krijgt geen hoger - zodat het huis zullen de prijzen waarschijnlijk verder dalen - en zo blijft de cyclus.

De Bank of England heeft gehandeld op twee fronten. Het belangrijkst is, hebben ze ingeruild GBP 50 miljard van de veilige staatsleningen in ruil voor banken 'hypothecaire schulden - daadwerkelijk een show van het vertrouwen dat de subprime-verliezen niet zo groot zijn als de banken gevreesd. Deze stap is bedoeld om de onzekerheid die oorzaak is van het beleid en de strengere leningsvoorwaarden te voorkomen dat met name gevaarlijke druppels van de huizenprijzen kalm.

Daarnaast hebben ze de basisrente verlaagd om banken te overtuigen om een lagere hypotheekrente - maar deze is momenteel niet werkt, en dus de problemen blijven.

Wat gebeurt er nu?

Er bestaan gemengde gevoelens onder de experts:

De RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors)

* Voorspellen dat huizenprijzen aan het einde van 2008 zal worden vastgesteld met 5% vanaf het einde van 2007

* De omzet zal naar beneden met 40%

CML (Raad van Mortgage Lenders)

* Huis de prijzen eind van 2008 zal worden vastgesteld door 7% van de eind van 2007

* Zal de verkoop naar beneden met 35% tot 770.000 verkopen

Hoewel de omvang van de verwachtingen uiteenlopen, bijna alle deskundigen het erover eens dat de woningmarkt steeds meer op de economische neergang. Huizenprijzen hebben iets alleen gevallen voor zover - maar als de tendens zich voortzet, zal de woningmarkt sterk dalen in waarde in de komende maanden.

De VS hebben al door wat het Verenigd Koninkrijk gaat door nu - een verkrapping van de kredietverlening criteria gecombineerd met minder hypotheken - en ze hebben gezien wat scherpe dalingen van de huizenprijzen. Veel economen geloven het Verenigd Koninkrijk zal dit patroon volgen.

Banken moeten lenen en uitlenen voort te zetten, als een beetje meer zorg dan voorheen, indien de markt terug te vorderen. Als zij dat niet, dan huizenprijzen blijven dalen en het kan nog jaren duren voordat zij beginnen te stijgen.

No comments:

Post a Comment